Nya medarbetare i U-CAN
2016-12-08
Per-Henrik Edqvist har tagit över som projektkoordinator i U-CAN och Chatarina Larsson har anställts som projektassistent.
Sedan några veckor arbetar Per-Henrik Edqvist som U-CAN:s projektkoordinator, med ansvar för bland annat ekonomisk och vetenskaplig rapportering, hantering av samarbetskontrakt och kontakter med U-CAN-anknuten personal.
Chatarina Larsson tillträder den 1 augusti på deltid på en ny tjänst som projektassistent. Hon kommer att hjälpa forskare med uttagsansökningar och ansvara för intern dokumentation.
Alla nyheter
-
Ny studie visar framtidens diagostiska möjligheter
Under sommaren publicerades en studie i Nature Communications där prov från nästan 1500 patienter som representerar 12 olika cancerformer har använts från U-CANs provsamling. Syftet med studien var att med en extremt känslig metod kombinerat med AI, identifiera hur uttrycket av mer än 1400 proteiner i blodprover från patienter med olika former av cancer skiljer sig från varandra. Studiens fynd visar att man genom ett blodprov med stor precision kan skilja ut olika cancerformer från varandra baserat på olika "protein-paneler" och även i flera fall baserat på dessa paneler skilja friska prover från prover från patienter med cancer vilket öppnar upp flera nya diagnostiska möjligheter i framtiden.
-
Ny diagnosgrupp: Levermetastaser
I maj 2023 välkomnade U-CAN-projektet sin senaste diagnosgrupp: Levermetastaser. Gruppen fokuserar på att inkludera patienter som drabbats av levermetastaser oavsett ursprunglig cancerform.
-
Två nya U-CAN-diagnoser startar i Uppsala
Den första december 2022 startade två nya diagnosgrupper i U-CAN: njurcancer och testikelcancer. Dessa blir de 14:e respektive 15:e diagnosområdena som U-CAN-projektet nu är verksamt inom.
-
U-CAN firade 12 år
Den 17:e november firade U-CAN-projektet 12 år av framgångsrik verksamhet.
-
U-CAN utlyser forskningsstöd
Under 2022-2023 kan forskare ansöka om stöd för att bedriva forskning baserat på U-CAN material.
-
Ny design och nytt innehåll på U-CANs hemsida
U-CAN lanserar en ny och förbättrad webplats med flera nya sidor och mycket mer matnyttig information för webplatsens besökare.
-
U-CAN välkomnar lever- och bukspottskörtelcancer-gruppen
I april 2021 startade det trettonde av U-CANs diagnosområden: lever-, gallgångs- och bukspottskörtelcancer. Dessa cancerformer har oftast en väldigt dålig prognos och U-CAN hoppas därför att genom insamling av prov och data från patienter bidra till forskning för förbättrad överlevnad och individuella behandlingsmetoder.
-
U-CANs 10-årsjubileum inställt tills vidare
På grund av Covid-19 ställer vi tills vidare in dagen med forskningspresentationer och diskussioner för att uppmärksamma att U-CANs verksamhet pågått i 10 år som annonserats till maj.
-
Konferens för svensk cancerforskning 3-4 oktober 2019
U-CAN i Umeå står tillsammans med lokala samarbetspartners värd för The 5th Swedish Cancer Research Meeting i Umeå 3-4 oktober 2019. Detta är ett nationellt möte för svensk akademisk cancerforskning som organiseras av de strategiska forskningsområdena inom cancer; U-CAN, StratCan och BioCARE.
-
Nytt stöd för utformning av studier
För att stödja utformningen av forskningsstudier som använder material från U-CANs samling har U-CAN tagit fram ett dokument som beskriver faktorer som ska tas hänsyn till vid studiedesignen och beskrivas i U-CAN-ansökan.
-
15.000 patienter inkluderade i U-CAN
Vid årsskiftet 2017/2018 hade över 15.000 patienter lämnat samtycke till att medverka i U-CAN sedan starten 2010.
-
Ökat antal forskningsansökningar 2017
Intresset för U-CAN-provsamlingen har varit fortsatt högt under 2017 och nyligen passerade antalet ansökningar om U-CAN-prover till forskning föregående års nivå.
-
Statistik för patienter som inkluderats i U-CAN i Uppsala-Örebro-regionen
Nu finns statistik som beskriver resultatet för U-CAN-insamlingen av blodprover från cancerpatienter vid sjukhusen i Karlstad och Gävle tillgängliga på hemsidan.
-
Nya U-CAN-diagnoser i Uppsala: Cancer i matstrupe och magsäck
Från och med 1 juli 2017 samlar U-CAN i Uppsala även prover från patienter med cancer i matstrupe och magsäck.
-
Ny artikel om U-CAN
I artikeln beskrivs U-CAN:s provinsamling och organisation samt värdet av U-CAN-materialet för cancerforskningen. Samarbetet mellan medverkande universitet och sjukhus framhålls som en avgörande faktor för den framgångsrika insamlingen av prover och information från cancerpatienter före, under och efter behandling.
-
U-CAN beviljar stöd till doktorander och postdok
Under våren 2017 utlyste U-CAN stöd till lönemedel för doktorander eller postdok som avser bedriva forskning med utgångspunkt i U-CAN-materialet. Fyra ansökningar beviljades medel för en period på mellan två och fyra år.
-
Fördubblat stöd till cancerforskningssamarbete
Mats Paulsson stiftelse har beslutat att fortsatt stödja samarbetet mellan U-CAN och SCAN-B. Stödet har också ökat från en till två miljoner kronor.
-
U-CAN medlem i EATRIS
U-CAN har nyligen gått med i den europeiska infrastrukturen för translationell forskning EATRIS, vilket redan genererat en gemensam EUROSTARS-ansökan inom lymfomområdet, tillsammans med företagen ExBiome och ExScale.
-
Nya medarbetare i U-CAN
Per-Henrik Edqvist har tagit över som projektkoordinator i U-CAN och Chatarina Larsson har anställts som projektassistent.
-
Tobias Sjöblom får Eric K. Fernströms Svenska Pris 2016
U-CAN:s programsamordnare Tobias Sjöblom tilldelas Eric K. Fernströms Svenska Pris, bland annat för sitt arbete med att bygga upp U-CAN:s verksamhet.